Terugblik Smart Shipping & Wet- en regelgeving bij autonoom varen

Op donderdag 23 augustus stond de WOW-bijeenkomst volledig in het teken van Smart Shipping: Wat zijn de plannen met Smart Shipping van de Rijksoverheid? En hoe kunnen de verschillende vaarwegbeheerders omgaan met slimme vaartuigen die binnenkort ons water op willen? Met 60 deelnemers van zowel overheden als de sector werd de sessie goed bezocht.

Praktijkvoorbeelden besproken 

Aan de hand van 3 fictieve, maar realistische praktijkvoorbeelden gingen de aanwezigen aan de slag met vergaand geautomatiseerd varen. Eerst bekeken de deelnemers een van de Smart Shipping casussen zonder kader. Na uitleg over de nog deze maand te publiceren beleidsregel die de kaders vormen waarbinnen met vergaand geautomatiseerd varen geëxperimenteerd kan worden, werden de casussen nogmaals bekeken. Zo werden de stappen doorlopen die de Rijksoverheid – van aanvraag tot toestemming – zal zetten.

Welke informatie moet een aanvraag bij het Loket Smart Shipping voor een experiment met vergaand geautomatiseerd varen bevatten? Hoe behandelt het Loket Smart Shipping deze aanvragen? En wat wordt in een toestemming opgenomen? De beleidsregel voor experimenten met vergaand geautomatiseerd varen van het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat verduidelijkt dit.

Deze beleidsregel zal alleen van toepassing zijn op Nederlandse vaarwegen die in het beheer zijn van het Rijk. Het Ministerie van I&W hoopt dat deze beleidsregel ook andere vaarwegbeheerders kan helpen om eigen beleid voor Smart Shipping verder te ontwikkelen. De WOW-bijeenkomst werd daarom ook afgesloten met de open uitnodiging om met elkaar en het Loket Smart Shipping in contact te blijven en ervaringen te delen. Aan de hand van deze ervaringen kan het Ministerie van I&W het Smart Shipping-beleid verder ontwikkelen

Bekijk hier de volledige presentatie met de verdieping van de beleidsregels.

 

Loket Smart Shipping 

Het Loket Smart Shipping blijft via loket.smartshipping@rws.nl graag op de hoogte van experimenten met Smart Shipping bij alle verschillende vaarwegbeheerders, en denkt graag mee bij aanvragen voor experimenten op wateren van lokale vaarwegbeheerders. Ook is het Loket Smart Shipping het centrale contactpunt als het gaat om aanvragen die meerdere vaarwegbeheerders betreffen.

Vragen? Meer informatie? Loket.smartshipping@rws.nl

 

 

 

 

Bijeenkomst