Winnaars Dutch Junior Water Prize naar Stockholm

26 augustus 2019

Thomas Velders en Lucas Timmerman bevinden zich momenteel in Zweden voor de Stockholm Junior Water Prize. Eerder dit jaar wonnen zij de Dutch Junior Water Prize met hun project over het elimineren van microplastics uit water. In Stockholm vertegenwoordigen zij Nederland en gaan zij de internationale strijd aan met 35 andere landen. De Zweedse kroonprinses Victoria reikt de prijs van 15.000 dollar aan de winnaar uit.

UPDATE 28 AUGUSTUS
Thomas Velders en Lucas Timmerman wonnen helaas niet de Stockholm Junior Water Prize. Een Australische dame won met haar oplossing om water te zuiveren met alleen zonlicht en ontving een studiebeurs van 15.000 euro. 

Banaan met een hartklep

Vandaag, maandag 26 augustus proberen de twee 18-jarigen de internationale jury te overtuigen van het belang van hun project. In opdracht van Recycled Island Foundation hebben zij gewerkt aan het verwijderen van microplastics uit zeewater en rivieren. Voor grote stukken plastics bestaan al systemen, voor microplastics is dit lastiger. Na het uittesten van verschillende systemen, zijn ze uiteindelijk uitgekomen bij een filtersysteem in de vorm van een banaan. Deze plaats je zo in het water, dat het zowel lichte als zware microplastics uit het water verwijdert. Om ervoor te zorgen dat ‘de banaan’ de afgevangen stukjes plastic vasthoudt, hebben ze een afsluitklep bedacht. Inspiratie hiervoor kwam van de de hartkleppen in ons lichaam.

Dutch junior water prizeDe prestigieuze Stockholm Junior Water Prize wordt georganiseerd tijdens de World Water Week van 25 tot en met 30 augustus 2018 in Zweden. Hier staat de twee jongens een week vol activiteiten te wachten, waarin ze onder andere kroonprinses Victoria zullen ontmoeten, maar ook zullen dineren met de koning en koningin van Zweden. Een enorme eer en uitdaging om Nederland te mogen vertegenwoordigen op dit internationale congres. ‘We waren helemaal verrast toen we hoorden dat we naar Stockholm mogen. Het voelt nog wat onwerkelijk, maar we hebben er erg veel zin in,’ aldus Thomas en Lucas

Over de Dutch Junior Water Prize

Dutch Junior Water Prize is een initiatief van Platform WOW en Wetsus en wordt georganiseerd om jongeren al vroeg kennis te laten maken met de waterwereld. Dit levert vaak de mooiste ideeën op en leidt tot een instroom van veelbelovende scholieren in studies die relevant zijn voor waterbeheer.