Hoe meer risico’s je beheerst, hoe meer risico's je kunt nemen

26 april 2016

De bijeenkomst 'Maximaal rendement halen uit je contract door risicomanagement!' van donderdag 21 april zat vol goede ideeen en inspiratie. Wat gedurende de dag steeds weer terugkwam, is dat riskappetite (hoeveel risico's ben je bereid te nemen?) een belangrijke factor is in risicomanagement. Verder draait het nemen van risico's om perceptie en het is belangrijk om altijd in gesprek te blijven met de opdrachtnemer.

Hieronder kun je de presentaties downloaden en vind je een impressie van de workshops. Heb je een nabrander of vraag aan een van de sprekers? Laat het ons weten via info@platformwow.nl.

Presentaties Risicomanagement

Theoretische onderbouwing risicomanagement door Robert 't Hart

Robert 't Hart van het Nederlands Adviesbureau voor Risicomanagement benadrukte met dit filmpje onder andere dat risicomanagement gaat over de balans tussen risico's nemen en risico's beheersen. Hoe meer risico’s je beheerst hoe meer risico’s je kunt nemen.

A27 Houten- Hooipolder door Laurens Hoekstra 

De workshop van Laurens Hoekstra van Rijkswaterstaat ging over de link tussen contractmanagement en risicomanagement. Deze belangrijke punten kwamen naar voren:

  1. Er moet een cultuur  zijn waarin communicatie voorop staat tussen de disciplines.
  2. Het vooraf benoemen van doelstellingen is belangrijk.
  3. Een helder beeld over de riskappetite van het project is ook van belang. Welke risico’s accepteer je?

Tip van de week die Laurens ons nastuurde:

In de toekomst zal vooral de perceptie van risico’s meer aandacht krijgen. Neem bijvoorbeeld koorddanser Philippe Petit, die in 1974 over een koord van de ene Twin Tower naar de andere liep. Hij was niet bang om te vallen, maar hij was wèl bang om door de politie opgepakt te worden voordat hij op het koord stond. Het is namelijk verboden om een koord te spannen tussen 2 torens. Ieder heeft dus zijn persoonlijke perceptie van risico’s!

Integratie risico- en contractmanagement bij Het Havenbedrijf Rotterdam door Jeroen van Griethuysen

Jeroen van Griethuysen behandelde in zijn workshop de praktijk van risicomanagement en contractmanagement bij Havenbedrijf Rotterdam. Hij stelde dat je in je contract de de beheersmaatregelen ook als eis moet behandelen.

Havenbedrijf -rotterdam

Contractmanagement in relatie tot risicomanagement bij Evides door Mark Sieben

Mark Sieben vertelde hoe Evides professioneel opdrachtgeverschap heeft ingericht, waarbij kwaliteit en continuiteit sleutelwoorden zijn. Je kunt wel afspraken vastleggen in een contract, maar dan heb je nog geen garantie voor kwaliteit. Het is minstens zo belangrijk dat opdrachtgever en opdrachtnemer een lange termijn relatie opbouwen waarbij beide partijen hun baten kunnen realiseren. Daarvoor is het nodig dat men elkaars doelstellingen accepteert en met elkaar in gesprek blijft in continu veranderende omstandigheden. 

Evides -methodiek

Ombouw N34 Witte Paal- grens Drenthe - provincie Overijssel door Maurice Lunenborg en Rolf Pot

Deze presentatie kon helaas niet doorgaan. Binnenkort zullen we de slides beschikbaar stellen. Heb je specifieke vragen aan Maurice of Rolf? Dan kun je deze stellen via info@platformwow.nl.

Leerpunten -risicomanagement -21april