VOL: Zomerschool Biomakerij en bierbrouwerij van Abdij Koningshoeven

Datum 15 augustus 2019
Tijd 13.00 - 16.00 uur (na afloop een borrel)
Kosten Geen
Locatie Abdij O.L.V. van Koningshoeven, Eindhovenseweg 3, 5056 RP, Berkel-Enschot
DoelgroepWeg- en waterbeheerders werkzaam bij de overheid

VOL: je kunt je niet meer aanmelden.

Biomakerij zuivert afvalwater bierbrouwerij

Een bijzondere samenwerking tussen waterschap De Dommel en de abdij Koningshoeven: zij ontwikkelden samen de Biomakerij. Dit is de eerste biologische zuiveringsinstallatie in Nederland die op basis van tropische planten en micro-organismen afvalwater zuivert en elke druppel hergebruikt. Dit afvalwater is afkomstig van de abdij en de op het terrein gevestigde bierbrouwerij. Het gezuiverde water wordt direct hergebruikt om verdroging van de gronden rondom de abdij tegen te gaan. Al het water blijft zo op Koningshoeven en daarmee is de kringloop perfect gesloten. Later zal het water ook worden aangewend als spoelwater voor de flessen in de brouwerij. Dit is een van de innovaties waar nu naartoe wordt gewerkt. 

Hoe is de biomakerij tot stand gekomen en wat zijn de geheimen achter deze bijzondere samenwerking? En het doorontwikkelen van innovaties, hoe staat het daarmee? Want er wordt zelfs gesproken over doelstellingen om water volledig circulair zuiveren tot drinkwater! Om hier antwoord op te krijgen meld je je aan voor de zomerschool en ga je met ons mee om het inspirerende verhaal van István Koller van waterschap De Dommel én Broeder Isaac, prior van de abdij te horen en met hen in gesprek te gaan. Een exclusief bezoek aan de Biomakerij en een deel van het klooster (de monniken leven grotendeels in afzondering) volgt hierna. 

Hoe wordt La Trappe Trappist gebrouwen? 

Een rondleiding door de brouwerij kan niet ontbreken deze dag. We worden meegenomen langs alle facetten van het productieproces en de karakteristieke gebouwen op het brouwerijterrein. We sluiten de middag af met een borrel waarbij we de trappistenbieren zelf kunnen proeven. 

Programma

13.00 - 13.15 uur Ontvangst 

13.15 - 14.15 uur Presentatie door Waterschap De Dommel en de Abdij Koningshoeven

14.15 - 16.00 uur Bezoek aan de biomakerij, (een deel van) het klooster en de brouwerij 

16.00 - 17.00 uur Afsluiting met borrel