10 samenwerkingsprojecten van scholieren en wegbeheerders

De jeugd heeft de toekomst. Daarom organiseert platform WOW met Ikonderzoekwegen verschillende projecten waarin scholieren samenwerken met wegbeheerders. Tien mooie projecten. 


 

Nummer 1 In Oranje  

Den Haag fietsstad 2020 (gemeente Den  Haag)

Den Haag wil graag meer mensen op de fiets. Scholieren van het Maris College Belgisch Park bedenken in opdracht van wethouder Tom de Bruijne hoe de gemeente dit voor elkaar kan krijgen.

2017 04 Presentatie Den Haag Fietsstad 2020
Presentatie aan de wethouder in het gemeentehuis

 


 

De Divergerende Diamant (provincie Utrecht)

Hoe kunnen we doorstroming op de drukke A2 verbeteren? Jongeren van het Niftarlake onderzoeken of de divergerende diamantaansluiting doorstroming kan verbeteren.

 

  Nummer 2 In Oranje

 


 

Nummer 3 In Oranje  

Gepland onderhoud Zandkreeksluis (Rijkswaterstaat Zeeland)

De Zandkreeksluis is toe aan groot onderhoud. Hoe zorgen we dat weg- en vaarverkeer door kan blijven lopen? Leerlingen van het Goes Lyceum zetten hun tanden in deze uitdaging. 

 

 


 

Oogcontact maken met zelfrijdende auto’s (Provincie Noord-Holland)

Zelfrijdende auto’s ‘zien’ andere weggebruikers maar voelen andere weggebruikers zich ook ‘gezien’? Jongeren van het Keizer Karel College onderzoeken hoe zelfrijdende auto’s ‘oogcontact’ kunnen maken.

Eureka Cup 2017 Foto 4
Ontwerp kruispunt voor zelfrijdende auto's 

  Nummer 4 In Oranje

 


 

Nummer 5 In Oranje  

Gevaarlijk transport (Gemeente Albrandswaard)

Wat als het mis gaat? Een chemisch transport dat omvalt op een drukke weg. Projectgroepen van het Dalton Lyceum Barendrecht ontwerpen een stappenplan voor de Gemeente Albrandswaard.

 

 


 

Veilige wegbermen (Waterschap Rivierenland)

Wegbermen zijn lang niet altijd veilig. Een probleem waar Waterschap Rivierenland graag een frisse blik bij uitnodigt. Scholieren van het RSG Lingecollege in Tiel nemen dit probleem onder de loep.

  Nummer 6 In Oranje

 


 

Nummer 7 In Oranje  

Almere op dreef (Gemeente Almere)

De driften van Almere zorgen voor een goede doorstroom van verkeer in de stad. Eén van de driften is toe aan een nieuwe asfaltlaag. Jongeren van het helen Parkhurst onderzoeken wat de beste optie is.

 


 

Gepland onderhoud Van Brienenoordbrug (Rijkswaterstaat West-Nederland)

De drukste brug van Nederland is toe aan onderhoud. Hoe voorkomen we een verkeersinfarct? Scholieren van het Helinium uit Hellevoetsluis kijken te land, ter zee en in de lucht om de verkeersstromen in goede banen te leiden.

Van Brienenoordbrug Rijkswaterstaat Helenium 201701
Trotse scholieren na afsluiting van de opdracht

  Nummer 8 In Oranje

 


 

Nummer 9 In Oranje  

Bushokje van de toekomst (Gemeente Alphen aan den Rijn)

Bushokjes, wat zouden we daarmee kunnen doen in de toekomst? Projectgroepen van het Groene Hart Lyceum blikken vooruit naar het bushokje van de toekomst.

 


 

Fileproblemen in Zuid-Holland (Provincie Zuid-Holland)

De Provincie Zuid-Holland heeft te maken met een immense verkeersdruk die alleen maar verder toeneemt. Scholieren van het Christelijk Lyceum Delft bedenken oplossingen voor het groeiende fileprobleem.

  Nummer 10 In Oranje

 


 

Andere projecten

  • De Eureka!Cup 2016: 800 scholieren door heel Nederland aan de slag met het fileprobleem.

  • De Eureka!Cup 2017: 1300 scholieren door heel Nederland aan de slag met zelfrijdende auto’s

 


 

Projecten in de maak

  • Marken Duurzaam Bereikbaar opdracht (Provincie Noord-Holland): project van zes scholen uit Amsterdam e.o. / ca. 400 leerlingen in schooljaar ‘17-’18

  • Smart Mobility in Noord-Brabant (ITS-bureau, Provincie Noord-Brabant): project van zes scholen uit Eindhoven e.o. / ca. 300 leerlingen in schooljaar ‘17-’18

  • Eureka!Cup 2018: 1200-1500 scholieren door heel Nederland gaan aan de slag met wegen en verkeer.

Footer